Lotyšsko bude 18. krajinou eurozóny

20.06.2013 Celý región

Luxemburg 20. júna (TASR) - Lotyšsko prvého januára 2014 začne používať spoločnú európsku menu.

Ministri financií dnes dali krajine zelenú na vstup do menovej únie, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Euroskupina na svojom dnešnom zasadnutí v Luxemburgu dala odporúčanie lídrom krajín Európskej únie (EÚ) na prijatie Lotyšska do eurozóny. Lídri členských štátov EÚ sa stretnú na summite 27. a 28. júna v Bruseli. Konečné rozhodnutie potom prijmú ministri financií EÚ 9. júla. Lotyšsko, ktoré má dva milióny obyvateľov, plní všetky maastrichtské kritériá a má sa stať 18. členským štátom eurozóny.

Európska komisia (EK) a Európska centrálna banka (ECB) potvrdili pripravenosť Lotyšska na vstup do eurozóny približne pred dvomi týždňami. Zadlženosť krajiny predstavovala na konci vlaňajška 40,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom maximálne dovolených je 60 % HDP. Deficit verejných financií v roku 2012 dosiahol 1,2 % HDP, pričom povoleným stropom sú 3 % HDP.

Experti považujú prijatie Lotyšska za dôležitý politický signál, ktorý ukazuje, že spoločná mena je po rokoch dlhovej krízy opäť atraktívna. Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn považuje záujem Lotyšska o prijatie eura za znak toho, že európska menová únia opäť získala dôveru.

Svetová finančná kríza mala na Lotyšsko koncom roka 2008 výrazný negatívny vplyv a krajinu zachránili pred krachom len medzinárodné úvery vo výške 7,5 miliardy eur.

ECB však vyjadrila aj obavy. Starosti jej robia inflačné tlaky. Cenová hladina a príjem na osobu je v Lotyšsku nižší ako v eurozóne, čo znamená, že v strednodobom horizonte treba počítať s vyšším tempom rastu spotrebiteľských cien ako v eurozóne.
 

Vyberte región